Koyun keçi gübresi faydaları

Koyun Gübresinin Faydaları: Bitkilerin gelişimi için gerekli besin maddelerini sağlar. Toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzenler. Toprağın su tutma kapasitesi artar, geçirgenliği olumlu yönde etkiler.06-Apr-2021

Keçi gübresi ne işe yarar?

Toprağın su tutma kapasitesi ve geçirgenliğini artırarak havalanmasını sağlar. Su tutma kapasitesinin artması tarıma elverişli toprağın kaybına (erozyon) engel olmaktadır. Toprağın kolay tava gelmesini ve toprak işlemeyi kolaylaştırır. Toprağın organik madde miktarını artırır.

Keçi gübresi ne zaman verilir?

Ahır gübresi ile gübreleme az yağış alan ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır. Böylece gübrenin yıkanmayla ortaya çıkacak kayıplar azaltılmış olacaktır.

Koyun gübresinin içinde neler var?

Ahır gübresi genellikle at, inek, koyun, keçi vb. hayvanların katı ve sıvı dışkıları ile yataklık olarak kullanılan sap, saman gibi maddelerden meydana gelen karışımdır. At ve koyun dışkıları daha az su içerdiği için sıcak (kuru) gübrelerdir. Çürümeleri kolay olup çürüme esnasında yüksek sıcaklık oluştururlar.

En iyi hayvan gübresi hangisi?

Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.

Keçi Gubresinde ne var?

Keçi gübresi; organik madde olarak ta zayıftır, kalsiyum ve azot olarak ta diğer gübrelere oranla zayıftır. Magnezyum içeriği de binde 15 oranlarındadır. Mangan ve demir oranı koyun gübresiyle kıyaslanmayacak oranlarda gözükürken, sadece kıyaslamaya girmeyecek bir oranda çinko elementi yüksektir.

Keçi gübresinde hangi elementler var?

Koyun ve keçi: Azot, fosfor ve potasyum elementlerince tam dengeli, tam olması gerektiği gibi diyebileceğimiz gübreler koyun ve keçilerin gübreleridir. Bunlarda fosfor az, diğer iki element daha fazladır. Potasyum azota göre hafifçe yüksektir.

Gübreleme hangi aylarda yapılır?

Azotlu gübre biri vejetasyon başlangıcında, diğeri Haziran döneminde iki partide verilmelidir. Temmuz ayından sonra azotlu gübre verilmesi sakıncalıdır. Zira sürgünler pişkinleşmez, ağaçlar kış donlarından zarar görebilir. İkinci yıldan sonra gübreleme programı yeniden yapılmalıdır.