Deprem için evde alınacak önlemler

Depremde evde nerede saklanır?

DEPREM ANINDA EVDE NERELERE SAKLANMALIYIZ? *

  • Sabitlenmemiş raf, dolap, pencere gibi eşyalardan uzak durulmalıdır.
  • Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa yanına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Deprem için alınacak önlemler nelerdir?

DEPREM ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER Konutlar gevşek toprağa sahip meyilli arazilere yapılmamalıdır. İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır. Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır. Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır.

Deprem anında nerede durmalı?

8) Binanın dış duvarlarına yakın yerlerde durun, mümkünse dışına çıkın. Binanın iç kısımlarındansa dış kısımlarına yakın yerlerde olmak çok daha iyidir. Binanın dış çevresinden ne kadar içeride olursanız, çıkış yolunuzun kapanma ihtimali o kadar artacaktır.

Depremde kapı Kirişinde durulur mu?

4. Depremde kapı yanında veya kapı kirişi altında durulmalıdır, enkaz altında kalınması durumunda kapı sizi korur. Kesinlikle hayır! Kapı ve kapı yanları sağlam değildir, olası bir yıkılmada kapının sizi koruması ve size yaşam alanı oluşturması çok düşük bir ihtimaldir.

Depremde kolon yanında durulur mu?

Kolon, kiriş, kapı altı ya da yakınına saklanılmamalı.

Deprem anında yatak odasında nerede durulmalı?

Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Depremde hangi katlar daha güvenli?

S dalgası zemin kat kolonlarını keser, sonra birinci kat zemine göçer, s dalgası bu sefer birinci katı keser, böyle böyle binayı tek kat tek kat kese kese bitirir. Deprem ne kadar uzun sürerse o kadar katı keser. Bu yüzden üst katlar daha güvenlidir derler.